Društvo Region Vesti

DAN SEĆANjA NA OSLOBODIOCE KOVINA I STRADALE U PRVOM SVETSKOM RATU

Svečanom ceremonijom kraj spomenika na Vojničkom groblju, danas je obeležena 99. godišnjica oslobođenja Kovina u Prvom svetskom ratu i 102. godišnjica stradanja srpskih i austro-ugarskih vojnika, koji su kao ranjenici iz borbi za Smederevo preminuli 1915. godine u bolnici Crvenog krsta u Kovinu.

Svečanom ceremonijom kraj spomenika na Vojničkom groblju, danas je obeležena 99. godišnjica oslobođenja Kovina u Prvom svetskom ratu i 102. godišnjica stradanja srpskih i austro-ugarskih vojnika, koji su kao ranjenici iz borbi za Smederevo preminuli 1915. godine u bolnici Crvenog krsta u Kovinu.
U organizaciji opštine Kovin i Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova 1912-1918. i poštovalaca Kovin, svečanost na Vojničkom groblju započela je opelom stradalnicima, ali i svim oslobodiocima Kovina, koje su služili najpre sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Kovinu, a potom i sveštenik Katoličke crkve.

U obraćanju prisutnim gostima i sugrađanima koji su došli da odaju poštu, predsednica opštine Sanja Petrović je, između ostalog, rekla: „Opština Kovin ovim činom pokazuje da ne smemo, niti ćemo zaboraviti žrtvu koju su naši preci herojski podneli u godinama Velikog rata. Njima u čast, ovaj datum mora okupljati i ubuduće sve generacije naših građana – mlade da saznaju istinu o junaštvu, a starije da podseti da se stradanje u ime budućnosti ne zaboravlja.Takođe, hrišćanski je praštati, a vojnički je časno se odnositi prema neprijatelju. Zato i danas na ovom mestu, gde jedni kraj drugih leže ratnici svih vojski, stradali na našem tlu 1915. godine, održavamo parastos i polažemo vence i cveće kraj spomenika Mira i razumevanja.“

Predsednica Petrović posebno je naglasila značaj obnove još jednog spomen-obeležja stradalima iz Prvog svetskog rata i dodala: „Sa radošću smo dočekali ove godine završetak projekta obnove, odnosno restauracije spomen-obeležja internircima stradalim pred kraj Velikog rata u tadašnjoj kovinskoj Svilari, koji je bio u vidno lošem stanju. Sredstva za obnovu obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a projekat je sproveo Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu tokom ove godine, pošto je Opštinska uprava izdala dozvolu za izvođenje radova krajem 2016-te. Spomenik stradalim internicima podigla je, pre ravno 90 godina, Ženska zadruga „Kolo srpskih sestara“, a obnovljen je, kako stoji na staroj, sa autentično sačuvanim tekstom ploči, 1962. godine. Obnovilo ga je tada Udruženje penzionera. I evo, posle punih 55 godina, ponosimo se činjenicom da još jedno stradalište dobilo obličje kakvo dolikuje. Tokom naredne godine, povodom 100-godišnjice pogibije zarobljenika i povodom veka od završetka Velikog rata, organizovaćemo posebnu ceremoniju na tom mestu.“

Vence na spomenik Mira i razumevanja položile su mnogobrojne delegacije: u ime Vlade Republike Srbije, načelnik sektora za boračko-invalidsku zaštitu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Ljubiša Veličković, u ime Vojske Srbije delegacija Komande za razvoj banatske brigade koju je predvodio kapetan Boško Mitrović, u ime pokrajinskih organa AP Vojvodine pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dr Milan Micić, u ime opštine Kovin delegacija rukovodstva koju su predvodili predsednica opštine Sanja Petrović i predsednik SO Zoran Bradanji, u ime ambasade Republike Mađarske u Beogradu, vojni ataše potpukovnik Gabor Mokač sa suprugom; zatim delegacije Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918. godine i poštovalaca Kovin, Udruženja potomaka ratnika iz Smederev i podružnice iz Lipa, Udruženja vojnih penzionera podoficira Kovin, delegacija prve i Druge mesne zajednice Kovin .Delegacije organizatora, Opštine Kovin i Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova od 1912-1918. i poštovalaca Kovin, položile su vence i na spomen-kosturnicu internircima, koju su svi prisutni obišli po završetku cedremonije. Obeležavanju značajnog datuma iz istorije Kovina prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, brojni građani i predstavnici kovinskih škola. Đaci su po tradiciji odali poštu ratnicima držanjem počasne straže kraj svake od 60 humki, na koje su položene crvene i bele ruže.

6,754 Pregleda, 1 danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *