Društvo Region Vesti

ISTRAŽIVANjA NAFTE I GASA U PROJEKTU NIS-A „JUŽNI BANAT 2“

Povodom realizacije projekta seizmičkih ispitivanja na teritoriji nekoliko južnobanatskih opština i početka segmenta koji se odnosi na istraživanja na teritoriji opštine Kovin, predstavnici kompanije NIS održali su danas radni sastanak u Opštini sa predstavnicima lokalne samouprave, kako bi prezentovali projekat istraživanja nafte i gasa pod nazivom „Južni Banat 2“ i uverili domaćine u to da ništa neće biti rađeno bez potrebnih dozvola i pristanka vlasnika zemljišta na kojem se ispitivanje obavlja.
Povodom realizacije projekta seizmičkih ispitivanja na teritoriji nekoliko južnobanatskih opština i početka segmenta koji se odnosi na istraživanja na teritoriji opštine Kovin, predstavnici kompanije NIS održali su danas radni sastanak u Opštini sa predstavnicima lokalne samouprave, kako bi prezentovali projekat istraživanja nafte i gasa pod nazivom „Južni Banat 2“ i uverili domaćine u to da ništa neće biti rađeno bez potrebnih dozvola i pristanka vlasnika zemljišta na kojem se ispitivanje obavlja.Tim NIS-a pozdravio je zamenik predsednice opštine Kovin, Zoran Nikolić, a sastanku su prisustvovali i pomoćnici predsednice Olivera Tanasijević i Ratko Mosurović, kao i rukovodioci odeljenja u OU Kovin, Ljubomir Đorđević i Radovan Vukosavljević.Po završetku sastanka na kojem je dogovoreno i ko će biti kontakti u ime lokalne samouprave tokom realizacije ovog značajnog projekta, kompanija NIS izdala je sledeće saopštenje: NIS započinje geofizička istraživanja nafte i gasa na teritoriji opštine Kovin Kovin, 15. novembar 2017.godineU sklopu istraživanja nafte i gasa u Srbiji, NIS započinje geofizička istraživanja na području opštine Kovin.
Planirano je da istraživanja u ovoj opštini traju od druge polovine decembra ove godine do kraja aprila 2018. godine. Ovi radovi se obavljaju u okviru projekta seizmičkih ispitivanja na istražnom području «Južni Banat 2», a pored opštine Kovin, obuhvataju i Pančevo, Alibunar i Kovačicu.
Izvođač radova je „Naftagas naftni servisi – Seizmički servisi“ NIS-a. Kompanija NIS poseduje sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa za izvođenje seizmičkih radova i u toku radova će poštovati sve ekološke standarde i pravila bezbednosti na radu.
U toku je informisanje vlasnika i korisnika parcela o planiranim istraživanjima, dok će radovi biti sprovođeni isključivo na parcelama čiji su vlasnici dali saglasnost i potpisali dokument koji omogućava prolazak kroz posed. Predstavnici NIS-a će se maksimalno truditi da u toku izvođenja radova ne remete svakodnevni život i rad građana.
Radi sveobuhvatne i potpuno otvorene komunikacije sa građanima, u mesnim zajednicama u kojima se sprovode ispitivanja otvoreni su informativni punktovi, gde građani mogu da dobiju dodatne informacije o radovima i dostave svoje sugestije, svakog radnog dana od 8 do 14 časova. Kao odgovorna kompanija, NIS će sve zahteve građana pažljivo razmotriti sa predstavnicima lokalne zajednice.
NIS je uveren da će uz pomoć građana i lokalne samouprave uspešno realizovati ovaj projekat koji će biti od opšte koristi kako za kompaniju, tako i za širu društvenu zajednicu. Kompanija zahvaljuje svim učesnicima u realizaciji ovog strateški važnog projekta.

Dodatna informacija:3D seizmičkim istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Nakon geofizičkih istraživanja uslediće obrada i interpretacija 3D seizmičkih podataka u cilju otkrivanja novih rezervi nafte i gasa.

Za istraživanja se koristi uređaji sa savremenom, wireless (bežičnom) tehnologijom koja je potpuno bezbedna kako po životnu sredinu, tako i po zdravlje ljudi.
Ovi savremeni uređaji i njeni delovi nisu upotrebljivi u bilo koje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja, a potpuno su bezbedni za zdravlje ljudi i životnu okolinu. Uređaji su pod kontinuiranom GPS kontrolom tako da u svakom trenutku postoji i mogućnost lociranja ove opreme.

2,932 Pregleda, 2 danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *