Društvo Region Vesti

Poljoprivrednici u Kovinu upoznati sa IPARD programom

Ministarstvo poljoprivrede je 25. decembra 2017. raspisalo prvi javni poziv za dobijanje IPARD sredstava za kupovinu nove mehanizacije i opreme, a 4. januara za kupovinu traktora.

Kako bi se poljoprivrednici bliže upoznali sa uslovima korišćenja ovih sredstava, Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAP Srbije) organizovala je, prošle nedelje, predavanje u zgradi OU Kovin.

Cilj skupa je bio da se poljoprivrednici informišu o IPARD programu i o prva dva poziva koja su izašla za subvencionisanje nabavke mehanizacije i nabavke traktora.

Predavač Dragan Brkonjić, doktorant na Univerzitetu Vaheningen u Holandiji, izjavio je da je u pitanju suma od 12,5 miliona evra bespovratne pomoći koju će poljoprivredni proizvođači dobiti kroz IPA program. EU dodeljuje sredstva kako bi podstakla poljoprivrednike da proizvode, da se zadrže na svom zemljištu, au toku je predpristupni period koji će biti dostupan sve dok Srbija ne postane članica EU.

Brkonjić je posebno istakao da je za EU poljoprivrednik ekonomska, a ne socijalna kategorija i da svaki poljoprivrednik upisan u registar poljoprivrednog gazdinstva može konkurisati za IPARD sredstva. On je naveo i kolika je visina podsticaja: Od 60 do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostali usevi (određene vrste žitarica i industrijskog bilja).

Za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama IPARD podsticaji se utvrđuju u dodatnom iznosu od 10 odsto. Prihvatljive investicije i troškovi su nabavka novog traktora, sa standardnim delovima, uređajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih radova, uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, kao i opšti troškovi. Snaga traktora čija se nabavka subvencioniše iz IPARD sredstava zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje.

Takođe, pomenuto je, da je neophodno da postoji poslovni plan za svako gazdinstvo, a ukolko se predaju dva ista poslovna plana ona će biti odmah odbijena, jer bi to značilo da su plagijati. Brkonjić je upoznao prisutne sa posebnim uslovima konkurisanja, kalkulacijama i najavio da će u junu biti raspisan drugi javni poziv koji će omogućiti da se grade skladišta.

On je posavetovao poljoprivrednike da investiraju u one mašine koje su im potrebne, i u objekte koje će stvarno koristiti. Mnoge poljoprivrednike interesovalo je šta je to referentna cena traktora. Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije objašnjava da je utvđena referentna cena traktora kako trgovci ne bi mogli da zloupotrebljavaju i dužu cene, pa je zato utvređena prava cena traktora.

– Obrađujem oko 30ha u Bavaništu, pa ću tako konkurisati za traktor, ali se bojim da je proceduramalo komplikovana i mislim da treba da bude dodatna obuka za poljoprivrednike, zaključio je Stefan Neagić, poljoprivrednik iz Bavaništa.

On se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede koji su obezbedili IPARD program i posebnoopštini Kovin što je intenzivno ušla u projekte podrške poljoprivredi.

Jovica Jakšić, poručuje poljoprivrednicima da se ne ustručavaju, da probaju da konkurišu, da konktaktiraju konsultantske kuće koje rade projekte. Takođe, savetuje svim zainteresovanima koji žele da kupe traktor, da to bude Euro 4 pošto će se za njih najviše dobijati sredstava.
Podsetimo, da su konkursi za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i traktora otvoreni do 26.februara.

6,015 Pregleda, 1 danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *