Društvo Kultura Vesti

Ciklus Francuskih filmova u centru za kulturu Kovin

Centar za kulturu Kovin u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji predstavlja Vam novi ciklus Francuskog filmskog karavana:

„UDAHNI ŽIVOT“ / „CHOISIS TA VIE“
Bioskop Centra za kulturu
22 – 25. novembar 2017.

Projekat Francuski filmski karavan jedan je od najznačajnijih projekata Francuskog Instituta i funkcioniše još od 2012. Glavni cilj projekta je da promoviše savremene francuske filmove i da omogući što većem broju ljudi, kako u velikim, tako i u manjim sredinama, da se upoznaju sa francuskim jezikom i kulturom. Filmovi su predstavljeni u okviru tematskih ciklusa i privlače brojnu publiku koja se mahom sastoji od mladih ljudi u potrazi za kvalitetnim programima izvan uobičajene ponude.

Pozivamo Vas da doživite boje, maštu i emocije kojima je ispunjeno četiri filmova čiji su protagonisti adolescenti. Kroz njihovu svakodnevnicu, oni sa nama dele svoj pogled na svet. Otkrijte šta su njihove nade, vizija budućnosti i bitke koje vode da bi ostvarili svoje snove i postali svoji umesto da ih savremeno društvo pregazi. Njihove priče su poziv na razmišljanje o sopstvenim snovima iz doba adolescencije i o svetu koji dolazi, kao i o onom koji smo za sobom ostavili… Kojim god putem da krenu, ne nedostaje im ni motivacije niti humora.

Sreda, 22. novembar u 20 h
POLINA ŽIVI ZA PLES / POLINA, DANSER SA VIE
(Francuska, 2016, 108’) (drama- fikcija)
Režija: Angelin Prejocaj
Režija: Alis Diop
Rusija, 90-tih godina. Strogi i zahtevni treninzi profesora Bojinskog učiniće Polinu plesačicom klasičnog baleta koja od ranog detinjstva mnogo obećava. Dok se priprema da učestvuje na prestižnom Boljšojskom baletu, prisustvovaće predstavi savremenog plesa koja će je duboko dodirnuti i promeniti joj život.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=KS4bL42OY8E
*Napomena: Za prvi deo filma „Polina živi za ples“ koji je na ruskom, na žalost, nemamo prevod na srpski jezik, ali ostatak filma koji je na francuskom je preveden.

Četvrtak, 23. novembar u 20 h
TAMARA / TAMARA
(Francuska,2016, 120’) (komedija)
Režija: Aleksandar Castanjeti
Tamara je devojčica od 15 godina koja ima velike komplekse zbog svoje kilaže. Da bi se oslobodila loše etikete koju je dobila od svojih vršnjaka u srednjoj školi, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke. Opkladiće se sa najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji prođe pored vrata učionice. Igrom slučaja, izabranik će biti Diego, najzgodniji dečko u školi i Tamara već vidi šansu da će uspeti u svojoj nameri….
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=Z8NoDa1p-58

Petak, 24. novembar u 20 h
VIDETI SVET / VOIR DU PAYS
(Francuska, 2016, 102’) (drama)
Režija: Delfin Kulen, Miriel Kulen
Dve mlade devojke u vojnoj službi, Aurora i Marin, se vraćaju iz Avganistana. Sa svojim vojnim sektorom provešće tri dana na Kipru medju turistima, u hotelu sa pet zvezdica, u onome što vojska naziva hiperbarična komora, kako bi « zaboravile rat », međutim, nije tako lako osloboditi se nasilja… Prema zvaničnom izboru filmskog festivala u Kanu 2016, ovo je drugi film sestara Kulen, posle filma „ 17 devojaka“.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=AfttWXT-x3Y

Subota, 25. novembar u 20 h
POLOŽI MATURU PEVAJUĆI / CHANTE TON BAC D’ABORD
(Francuska, 2013, 82’) (dokumentarac)
Režija: David Andre
Položi maturu pevajući, film je koji govori o burnoj priči grupe prijatelja iz Bulonj na moru, gradu koji je teško pogođen krizom. Njihova godina prepuna je snova i razočarenja a pesme koje će izmisliti ovi tinejdžeri iz radničkih porodica i srednje klase, pretvaraju stvarnost u poeziju, smeh i emocije.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=qfSZKb7I0Yw

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Dobrodošli u bioskop!
Urednički tim Centra za kulturu Kovin

7,381 Pregleda, 2 danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *