Društvo Kultura Razno Vesti

počinje 3. „KoPS 2018“

Treći po redu Kovinski pozorišni susreti pod sloganom „Strast ili Ništa“ počinju sutra i trajaće do 24.marta u Centru za kulturu Kovin. Svečano otvaranje počinje u 20h, predstavom „Noć bogova“, rađenom prema tekstu Mira Gavrana.

Karte za celokupan program mogu se kupiti još danas po ceni od 1.200 rsd, dok će u danima festivala pubika moći da kupi isključivo ulaznice za pojedinačne predstave, cena karte je 500 rsd, osim 24.marta kada je cena karte 200 rsd.

Selektor 3. KoPSa je Vaštag Vendel, odgovorni urednik Milivoj Grčić, dok je organizacija pripala Stojanu Jadžiću i Željku Markoviću. Ove godine slogan Kovinskih pozorišnih susreta je „Strast ili Ništa“ koji se direktno bavi nasleđem pozorišta i njene večne političnosti u društvu kroz neki novi materijal iz stvarnosti.

Takav materijal, ovog puta, vođen je temom Strasti. Kako navode organizatori ovogodišnji slogan održava jednu istoriološku instancu gde su uloge važne ličnosti: od kraljeva do običnog čoveka, a njihova ubeđenja prirodni produkt strasti koja eskalira kroz osetljive savremene sociološke fenomene od politike, seksualnosti, umetnosti do ljubavnih prevara i zločina i samo ponekad, ne obavezno, vode do cilja. Strasti koja ne garantuje ostvaranje, ni dobit, već žudnju za idealnim stanjem slobode.

Program KoPS „Strast ili Ništa“:
Sreda, 21. mart u 20 h
„NOĆ BOGOVA“
Tekst: Miro Gavran
Režija: Marko Manojlović
Igraju: Dejan Lutkić, Vojin Ćetković, Nebojša Ilić
Kostimograf: Maja Mirković

Dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta koji pozorišnoj publici zadržavaju dah. Ako bi morala da se izmisli žanrovska kovanica za ovu predstavu, to zvuči ovako: tragikomedija sa elementima farse u okviru teatra.
Kralj Luj XIV, poznatiji kao Sunce opija se, dok Francuska spava, u društvu svoja jedina dva prijatelja: slavnog pisca komedija Molijera i dvorske lude, dok je život sa hirovitim, apsolutističkim vladarom pun strahova, strepnji i minskih polja za intelektualce koji drže do časti i poštenja. To je, čini se, centralna poruka izvrsnog komada „Noć bogova“ hrvatskog dramskog pisca Mire Gavrana. Zaplet i rasplet puni su neočekivanih, a opet logičnih obrta.

Četvrtak, 22. mart u 20 h
„HISTERIJA“
Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd
Tekst: Teri Džonson
Režija: Ivan Vuković
Igraju: Mladen Andrejević, Goran Jevtić, Suzana Lukić, Nebojša Ljubišić i Anđelika Simić (glas).
Scenografija: Ljubica Milanović
Kostimograf: Senka Kljakić, Marijana Radović
Kompozitor: Miroslav Radulović, Stevan Radulović
Dramaturg: Miloš Krečković

„Histerija“ kao urnebesna komedija je vodvilj sa napetošću jednog intelektualnog trilera kroz susret dve istorijske ličnosti – Sigmunda Frojda i Salvadora Dalija. Eros i Tanatos, dva osnovna instinkta po Fojdu, vešto su isprepletena kroz čitav komad i na suptilan način nam prezentovana kroz psihoanalizu pacijenta. Iza vrcavog humora, komičnih nesporazuma i kurioziteta koji obiluju u predstavi, paralelno se odvija i ozbiljna priča o Frojdovom naučnom radu i dilemama koje su ga okupirale. Da li su incestuozni odnosi zasnovani na potisnutoj i podsvesnoj želji za ocem ili su pak posledica skandaloznih perverzija u mnogim porodicama, tema je oko koje se vodi dijalog između glavnog pitanje: Zašto su svi blizu histerije?

Petak, 23. mart u 20 h
„NE IGRAJ NA ENGLEZE“
Beogradsko dramsko pozorište, Beograd
Tekst: Vladimir Đurđević
Režija: Staša Koprivica
Igraju: Marko Živić, Daniel Sič i Ivan Tomić
Scenografija:
Tanja Marčetić

U samo prividno „lakom“ zapletu, nalaze se trojica urbanih tridesetogodišnjaka, „zaglavlјenih“ već negde na prvim životnim krivinama – zbog inferiornosti prema zaposlenoj supruzi, zbog nemogućnosti da se dokažu kroz površne seksualne avanture ili zbog neodolјivog nagona da, koristeći kao „masku“ nevine šale, ponižavaju sopstvene prijatelјe. Međutim, isto toliko bitan protagonista drame „Ne igraj na Engleze“ – protagonista koji se istovremeno nalazi i u njima, ali i izvan njih – jeste jedan od suštinskih zloduha lјudske prirode: strast prema kockanju…

Subota, 24. mart u 20 h
Najbolja amaterska predstava u Srbiji za 2017. godinu
„MALOGRAĐANSKA SVADBA“
Pozorište „Stevan Sremac“, Crvenka
Prema romanu Bertolda Brehta
Režija: Radoje Čupić
Igraju: Željka Jelić, Biljana Bjelan, Cvijeta Jovanović Mučalica, Zoran Radulović, Jelena Đurica, Jovana Radulović, Jovana Horvat, Dušan Nikolić, Gordana Mešter, Milorad Bjelan i Milan Ivanić/David Batinić
Koreografija; Jelena Salontaji
Kostimograf: Rozika Sabo
Scenograf: Velibor Tiodorović

Malograđanstvo je ustvari karakterna osobina osoba koje žive u sredini gde svi poznaju jedni druge i gde postoji utakmica u tome čije će šta biti bolje. Zabadanje nosa u način života drugih je jedna od glavnih osobina malograđanina. Sakrivanje loših stvari u vlastitoj porodici, a raskopavanje i razotkrivanje po tuđoj, jedna je od njihovih značajnih osobina. Tu spada i život po strogo utvrđenim pravilima, kao i strah od toga da „ne pukne bruka“ u familiji. Ogovaranje, izazivanje zavisti, ili zavist prema drugima, omalovažavanje drugih, ili naprotiv preterano uzdizanje drugih, dodvoravanje, ulizivanje ili uobraženost.

Izvor Juzni Banat

 

6,660 Pregleda, 3 danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *