Društvo Region Vesti

Velika poseta prijatelja u Kovinu

U prisustvu Nj.E. Vladimira Gaspariča, ambasadora Republike Slovenije u Srbiji, gospodina Romana Vajkslera, zamenika ambasadora, monsinjora Stanislava Hočevara, nadbiskupa i mitropolita Beogradske biskupije, g. Saše Verbiča, predsednika Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova i rukovodstva Opštine Kovin koje je predvodila predsednica opštine Sanja Petrović, sinoć je u ispunjenoj publikom pozorišnoj sali, u organizaciji Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ Pančevo i podružnice Kovin svečano obeležen državni praznik Slovenije, „Prešernov dan.“Sve prisutne, posebno visoke zvanice, kao i goste iz svih udruženja Slovenaca sa teritorije Republike Srbije, najpre je pozdravio Josip Veber, predsednik „Logarske doline“ Pančevo, a potom su se obratili i čestitali praznik Nj.E. Vladimir Gasparič, ambasador Slovenije u Srbiji, Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine i predsednica opštine Kovin, Sanja Petrović.

Predsednica Sanja Petrović zahvalila se Udruženju „Logarska dolina“ iz Pančeva i podružnici u Kovinu, kao i kolektivu OŠ „Đura Jakšić“ Kovin, „za doprinos očuvanju veza i promociju kulturnih vrednosti koje spajaju dve zemlje, Republiku Sloveniju i Republiku Srbiju“ i dodala: „Želim takođe da se zahvalim organizatorima na ukazanoj časti da baš u Kovinu ove godine okupe sve Slovence i njihove prijatelje na centralnom obeležavanju „Prešernovog dana“ za Srbiju. Ovo je takođe za mene i moje saradnike signal da je potrebna još naprednija saradnja, pored kulturne – na privrednom planu, na planu investicija iz Slovenije, kao uređene zemlje članice Evropske unije.

Kako su istakli premijeri Cerar i Brnabić na zajedničkoj sednici naših dveju vlada početkom ovog meseca na Brdu kod Kranja, „Slovenija će nastaviti da intenzivno i čvrsto podržava evropsku perspektivu Srbije, dve zemlje imaju odlične odnose, i političke i ekonomske, a krasi ih veliko prijateljstvo“. Mi verujemo u to, u produbljivanje saradnje koju će onda mnogo lakše nadgraditi ove generacije koje stasavaju. Zbog svega ovoga, Opština Kovin uvek će podržavati projekte koji promovišu najviše vrednosti civilizacije, poput kultura naroda. Ponosni smo što u kalendaru važnih dešavanja imamo Prešernov dan.“

Bogat i veoma sadržajan kulturno-edukativni program pripremili su članovi „Logarske doline“ sa suorganizatorima, Centrom za kulturu Kovin i OŠ „Đura Jakšić“, čiji su učenici bili nosioci priredbe. Oni su izveli na početku himne Slovenije („Zdravica“ Franca Prešerna) i Srbije (koju je komponovao „Slovenac iz Srbije“ Davorin Jenko), a potom i igrokaz krou koji su pokazali koliko toga znaju o prijateljskoj zemlji i zemlji predaka nekih sugrađana. Profesorka u penziji, Danica Anđelkov Dančika, na topao i jednostavan način govorila je o svom slovenačkom poreklu, ali i o Banatu i Kovinu kao zavičaju, rekavši da i jedno i drugo treba negovati i čuvati kroz generacije. Podsetimo, OŠ “Đura Jakšić“ je prijateljska škola sa OŠ “Ormož“ iz Ormoža u Sloveniji i ta saradnja datira od pre pet godina, kada je Udruženje „Logarska dolina“ osnovalo svoju podružnicu u Kovinu.

Međunarodna saradnja je obostrano ostvarena.Program povodom „Prešernovog dana“ upotpunili su vođenjem učenici kovinske Gimnazije i ekonomske škole „Branko Radičević“, za posluženje su se pobrinuli đaci SSŠ „Vasa Pelagić“, a gosti su uživali i u izložbenoj postavci koja je krasila zidove galerije za ovu priliku.
Pre početka centralne svečanosti u Centru za kulturu, predsednica opštine Sanja Petrović priredila je susret dobrodošlice za zvaničnike u zgradi Opštine. Tokom upoznavanja, gostima je prikazan promotivni film o prirodnim lepotama i potencijalima opštine Kovin.

Razmenjene su informacije o različitim oblastima rada i društvenog života i izražena nada da će ubrzo biti organizovan zvanični sastanak delegacija na kojem bi bilo reči o konkretnim projektima i investicijama.Među gostima, pored pomenutih visokih zvaničnika, bili su i Dragomir Zupanc, predsednik Odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine, Alojz Letonja, župnik, Toma Jakoš, sekretar beogradskog Društva Slovenaca „Sava“ i gospođa Nuša Gerden, udovica arhitekte Renea Gerdena, koji je projektovao kovinski vodotoranj.

U ulozi domaćina iz lokalne samouprave bili su, pored predsednice opštine, Zoran Nikolić, zamenik predsednice, Jelena Čolaković, načelnica OU, Violeta Ocokoljić, članica Opštinskog veća, Milivoj Grčić, direktor Centra za kulturu. Iz grada Pančeva, pored gradonačelnika, susretu je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Marija Đukanović.

U ime organizatora prisustvovali su Josip Veber, zatim predsednik kovinske podružnice Aleksandar Ermenc i član Saša Lukić.

 

8,053 Pregleda, 5 danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *