Društvo Region Vesti

Pesničko veče u Kovinu

Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin organizovala je pesničko veče, povodom Svetskog dana poezije. Pesničko veče realizovano je u saradnji sa autorima Književne omladine Srbije. Svoje stihove su govorili Jasna Arbanas, Ilinka Marković i Nikola Jovanović. Prisutne je najpre pozdravila direktorka biblioteke, Jelena Stojanović, a potom je publika imala prilke da čuje najlepše stihove ovih autora.

Jasna Arbanas, kao profesor u Ekonomskoj školi, u svom pedagoškom radu bila je mentor mnogim recitatorima i besednicima.Predsednik je Festivala besedništva „Sirmium lux verbi-Sirmijum svetlost reči“ u Sremskoj Mitrovici. Dugi niz godina piše i povremeno objavljuje pesme u književnim časopisima. „Geografija uspomena“ njena je prva objavljena zbirka poezije.

Ilinka Marković do sada je objavila dve zbirke pesama „Pravo na život“ i „Između juče i danas“: „Okrećem lice, i u ogledalu vidim oba obraza. Sa jedne strane ispod bledila izbija ljubav, radost i život, a na drugom obrazu sećanja. U ogledalu odraz novog dana, novog života, radosti zbog dečije radosti, radosti zbog navršenih godina.Radosti što sam tu da pružim ljubav voljenima.“

Nikola Jovanović učesnik je velikih pesničkih manifestacija kao što su dani Đure Jakšića, La Voce dei Poeiti, Evropski fejsbuk pesnički festival, a pesme su mu objavljivane u mnogim zbornicima kao što su – La Catena della Pace, Dunavski dragulji, Rakovački zbornik, Zbornik manastika Bešenovo.

Do sada je objavio zbirke poezije „Dileme“ i „Poslednji urlik vukova“.
Svetski dan poezije obeležava širom sveta 21. marta, a svrha ovog dana je promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i poezije u školstvu širom sveta; ali i ”davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima” (izvod iz UNESKO izveštaja pri definisanju ovog dana).

Izvor Juzni Banat

 

 

7,241 Pregleda, 2 danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *